Het onzichtbare zichtbaar maken: Symposium PTSS

Een symposium door Stichting Help Ze Thuiskomen en DMRC om aandacht te vragen voor PTSS binnen defensie en daarbuiten.

Het onzichtbare zichtbaar maken: Symposium PTSS

Op 28 april 2022 ondersteunde Excel bij de organisatie van een prachtig symposium. Een Symposium om aandacht te vragen voor PTSS, georganiseerd door Stichting Help Ze Thuiskomen en Dutch Rowing Marines Challenge (DMRC).

Zeker 90 (oud)mariniers en andere geüniformeerde (oud) beroepsbeoefenaren verzamelden zich in de prachtige Van Ghentkazerne in Rotterdam.

Onder leiding van dagvoorzitter Angelien Eijsink kon in de middag het programma starten. Het bijzondere aan het programma was dat PTSS vanuit iedere invalshoek werd belicht. Zo presenteerde Eric Vermetten een lezing over zijn wetenschappelijke onderzoek naar VR Studio die mensen met PTSS kunnen helpen. Luisterde iedereen naar het indrukwekkende verhaal van Nienke Endenburg samen met veteranen Sandra Veldman en Johan Bins over het effect van PTSS hulp- en buddy honden. Door de aanwezigheid van Sandra en Johan met de hulphonden was de impact van deze connectie ‘live’ zichtbaar.

Sandra Veldman, veteraan- en ervaringsdeskundige

‘Verbondenheid zit ‘m niet in welk onderdeel je zit of hoe vaak je iemand ziet. Ik heb me vandaag heel verbonden gevoeld’.

 

 

Een hoogtepunt in de Van Ghentkazerne was de lezing van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang over het belang van defensie. Dit liet maar weer eens zien hoe belangrijk de aandacht voor PTSS wordt gezien binnen de defensie.

Frank van Sprang, Inspecteur Generaal der Krijgsmacht 

‘Als je thuiskomt, moet je deuren openen. Laten we dat doen, deur openen naar middelen en naar mentale steun voor de militairen die dat in de toekomst nodig gaan hebben’.

 

 

Nadat Eerste Luitenant Maaike Hoogewoning haar Key Note Lecture over haar ervaringen in de (oorlogs)operatiekamer had gedeeld, kwamen alle sprekers het podium op voor een laatste paneldiscussie.

Het indrukwekkende symposium werd afgesloten met een heerlijke en vooral traditionele rijsttafel. Samen werd het onzichtbare zichtbaar gemaakt.

Lees hier een verslag van het Symposium PTSS

Doel

Het organiseren van een succesvol symposium met een aantrekkelijk programma en het genereren van voldoende deelnemers die niet alleen maar uit de defensie komen.

Uitdaging

Een symposium organiseren voor (oud)mariniers over een zeer beladen onderwerp waarbij iedereen zich de gehele dag prettig en veilig voelt om te luisteren of ervaringen te delen. Daarnaast was het ook een uitdaging om voldoende deelnemers te genereren voor het symposium met een onderwerp als PTSS

Het resultaat

Er is een mooie start gemaakt richting het zichtbaar maken van PTSS. Het onderwerp werd breed aan het licht gebracht, echter wel nog in een kleine, bekende cirkel. Een volgende stap is het onderwerp breder aanpakken.

Johan Bins, veteraan- en ervaringsdeskundige

‘Fijn dat er aandacht is voor PTSS binnen defensie. Laten we het nog breder zichtbaar maken, ook in de maatschappij’.

 

 

Luister hier een interview op Radio 1 met Karel Lanser, voorzitter van Stichting Help Ze Thuiskomen.

Nieuwsgierig naar meer? Bekijk hier ons volledig portfolio of neem contact met ons op.

Richard Seijger, Fotograaf & Deelnemer:

Zeer professionele organisatie, die uw congres of symposium op zorgvuldige wijze organiseren en tot een succes maken. Chappeau!

12 februari 2024

Duurzame aanpak sportcongres

Lees hier meer
15 december 2023

Voor de 5e keer succesvol schoudercongres

Lees hier meer
17 november 2023

Organisatorisch hoogstandje

Lees hier meer

Wij werken o.a. voor