Heeft u het registratieformulier volledig ingevuld, maar verschijnt de donkerblauwe button onderaan met ‘inschrijven’ niet of klikt u op ‘inschrijven’ en krijgt u de volgende melding: ‘There was a problem with your submission. Please review the fields below’, dan vragen we u de volgende items in uw registratie na te kijken:
Heeft u uw geslacht ingevuld?
Heeft u uw e-mailadres twee keer ingevuld?
Bent u akkoord gegaan met de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden?
Mocht u vervolgens de volgende melding krijgen:
Dit e-mailadres is al geregistreerd
Dan betekent dat, dat u zich al eens eerder via onze website voor een (ander) congres heeft geregistreerd en toen reeds een ‘account’ op onze website heeft aangemaakt. Het systeem ‘kent’ u daarom al. Dit betekent echter NIET dat u voor dit congres ingeschreven staat. Wanneer u helemaal onderaan het formulier het vakje UIT vinkt bij de volgende vraag: Wil je direct ook een account aanmaken zodat het inschrijven vervolgens vele malen sneller gaat? Dan kunt u zich wel registreren.
Heeft u bovenstaande acties goed uitgevoerd maar kunt u zich nog steeds niet inschrijven? Mail dan naar info@excelcs.nl.
Het kan zijn dat de bevestiging in uw spam of ongewenste mail terecht is gekomen. De factuur ontvangt u in een aparte e-mail. Als dit niet het geval is, kunt u mailen naar info@excelcs.nl.
Het kan zijn dat de factuur in uw spam of ongewenste mail terecht is gekomen. Als dit niet het geval is, kunt u mailen naar info@excelcs.nl.
In 2025 organiseert NERASS weer een voorjaars- en een najaarscongres. Het voorjaarscongres vind plaats op vrijdag 16 mei 2025 tussen 09.00 en 17.00 uur in Woerden.
Het najaarscongres zal eind november plaats vinden. De exacte datum hiervoor wordt op een later moment bepaald. Houdt de website in de gaten voor updates.
Nerass (Netherlands Rheumatoid & Artritis Surgical Society) is een medische, multidisciplinaire vereniging van reumatologen, orthopedisch chirurgen, plastisch chirurgen, revalidatie artsen en neurochirurgen.
Doel van de vereniging:
De bevordering van de kwaliteit van reuma-chirurgie in Nederland door uitwisseling van kennis tussen medische specialisten en andere wetenschappers die zich bezighouden met de ziekten van het bewegingsapparaat en met name met de chirurgische therapie en de indicatie hiertoe dan wel postoperatieve behandeling daarvan. De vereniging is opgericht in 1991.
Lid worden van Nerass? Lees op de website van Nerass hoe dat gaat.
Diederik Smit
Intensivist, Erasmus MC
Toekomst van AI in de gezondheidszorg
Sara Ben Hmido
PhD Amsterdam UMC
Voorspellen van complicaties
Martijn van Grieken
Twentynext, Director Data & AI development
Slimmer Zorgen: AI als Partner in Medische Specialismen
Artificial Intelligence (AI) ontwikkelt zich razendsnel en biedt nieuwe mogelijkheden voor zorg en behandeling binnen verschillende medische specialismen. In deze presentatie worden eerst de verschillende vormen van AI toegelicht, zoals machine learning, deep learning en natuurlijke taalverwerking, om een helder beeld te geven van hun werkingsmechanismen en toepassingsgebieden. Vervolgens wordt dieper ingegaan op concrete toepassingen voor reumatologen, revalidatieartsen, orthopedisch en plastisch chirurgen, zoals gepersonaliseerde behandelvoorstellen, algoritmen voor beeldherkenning bij complexe diagnostiek en AI-ondersteunde analyses van revalidatie- en complicatierisico’s. Tot slot zal de nadruk liggen op het belang van verantwoord gebruik van AI, waarbij ethische overwegingen, juridische kaders (bijv. AVG) en dataveiligheid centraal staan. Het uiteindelijke doel is om medisch specialisten te ondersteunen in de juiste en veilige implementatie van AI-technologie, zodat zij de zorg voor patiënten kunnen optimaliseren zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen.
Leerdoelen
Jelle Heisen
Founer, Verne Health
Slimme zorg: Hoe Use by Things als Copilot patiënten en zorgverleners samenbrengt
De zorgsector ondergaat een transformatie waarbij technologie niet langer slechts een passieve tool is, maar een actieve rol krijgt in het zorgproces. Waar zorgverleners tot nu toe gewend waren aan Use by Human – handmatig invoeren van gegevens en zelf de juiste beslissingen nemen op basis van informatie uit software – bewegen we nu naar een model van Use by Things. Dit betekent dat digitale assistenten, AI, automatisering en algoritmes zorgverleners proactief ondersteunen en patiënten begeleiden in hun zorgreis.
Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat software niet alleen registreert, maar als copilot of zelfs autopilot fungeert. AI-gebaseerde systemen analyseren informatie, doen suggesties, nemen routinetaken over en helpen zorgverleners efficiënter en effectiever te werken. Voor patiënten betekent dit een meer gepersonaliseerde zorgervaring, waarbij slimme technologie hen ondersteunt en begeleidt door hun behandelingsproces.
Bij Verne Health spelen wij hier actief op in. Wij ontwikkelen innovatieve software voor paramedici en hebben het Verne EPD Platform ontwikkeld: een platform dat veel meer is dan een traditioneel elektronisch patiëntendossier. Waar traditionele EPD-systemen vooral gericht zijn op administratieve processen, hebben wij een communicatie- en samenwerkingsplatform gebouwd dat de patiënt centraal stelt en zorgverleners ondersteunt vanuit hun werkproces. Dit platform maakt het mogelijk om slimmer samen te werken, efficiënter informatie te delen en de zorg daadwerkelijk te verbeteren met behulp van AI en automatisering.
Tijdens deze presentatie laat ik zien hoe Use by Things de zorg verandert en welke rol technologie speelt in de toekomst van het zorgproces. We bespreken de impact op zorgverleners en patiënten, de voordelen van een proactief systeem zoals het Verne EPD Platform, en de uitdagingen op het gebied van implementatie, ethiek en betrouwbaarheid. Hoe zorgen we ervoor dat technologie ondersteunend blijft en niet beperkend wordt? Wat betekent dit voor de rol van de zorgverlener? Kortom, een inspirerende blik op de toekomst van zorgtechnologie en de mogelijkheden die Use by Things biedt om de kwaliteit van zorg te verhogen.
Paul Koning
Orthopedisch Chirurg, Our Mind
Een Personal AI voor Iedereen in de Zorg
Generatieve AI is namelijk niet langer toekomstmuziek – het is hier, en het transformeert de zorg zoals wij die kennen.
Tijdens deze sessie laat ik u zien hoe generatieve AI de workflow en tegelijkertijd de patiëntjourney naar een hoger niveau kan tillen. We duiken samen in vier domeinen waar deze technologie momenteel grote sprongen maakt en al concrete toepassingen kent:
Het structureren van ongestructureerde data – Stel u voor: een AI Scribe die zorgprofessionals ontlast door chaos om te zetten in overzichtelijke informatie.
Zoeken in ongestructureerde data met bronvermelding – Denk aan beslissingsondersteuning, waarbij AI helpt om snel de juiste informatie te vinden en te interpreteren, mét bronvermelding voor maximale betrouwbaarheid.
Conversational AI – Beeld u een AI-agent in die afspraken plant, verplaatst en informatie ophaalt, zodat u zich kunt focussen op wat echt belangrijk is: de patiënt.
Content-generatieve AI – Van interactieve en gepersonaliseerde patiëntenvoorlichting tot op maat gemaakte educatie – AI maakt het mogelijk.
Maar het wordt pas écht interessant wanneer deze domeinen samenkomen in een naadloze ervaring. Stel u een netwerk van AI’s voor samenwerken, interacteren en kennis delen. Dit is geen sciencefiction – het is de toekomst van de zorg.
De presentatie biedt niet alleen waardevolle inzichten, maar ook concrete handvatten om AI in uw eigen praktijk toe te passen.
Sietske Rozie
Radioloog
Beter worden met AI
De zorg staat voor steeds grotere uitdagingen en ondertussen komen er steeds nieuwe uitdagingen bij. Ziekenhuisbesturen willen reorganiseren en de voorraad medicijnen wordt niet bijgevuld. Daarnaast staat AI op de stoep. Hoe combineer en controleer jij dit als zorgprofessional? Hoe zorg je dat je voldoende weet over alles wat nieuw is en laat je je niet gek maken door de steeds hoger wordende werkdruk. Is dit dan misschien hét moment voor u als arts om tijd te investeren in uw kennis en gedachten over Artificiële Intelligentie, AI? Hoe word je als zorgprofessional beter in je werk en beter in het doen van je werk met behulp van AI? Kan dat wel? Waar bestaat jouw werk uit en hoe duurzaam is dat nu ingericht? Wat is de essentie van wat jij als zorgprofessional doet? Wat kan alleen jij doen? En waarom? Waar zijn zorgprofessionals heel erg goed in en onmisbaar bij? Wat zijn de repetitieve niet complexe taken waarvan een deel misschien wel uitbesteed kunnen worden aan een model dat AI bevat?
Toenemende werkdruk veroorzaakt afname van de kwaliteit van de medische beslissingen die jij de hele dag neemt. In deze presentatie gaat het over de ervaringen die onder andere binnen de radiologie al zichtbaar zijn. En op welke manier andere specialismen daarvan kunnen leren. Aan bod komt de manier waarop zorgprofessionals nu leren, beter worden en beslissingen nemen in hun werk en of en hoe AI deze processen zou kunnen versnellen en optimaliseren. Welke ethische, filosofische en psychologische vragen en fenomenen komen daarbij kijken en hoe zorgen we voor verantwoord gebruik van AI zonder bias? Op die vragen krijgen de deelnemers antwoord tijdens dit interactieve college. Het belang van implementatie van innovatie in de opleiding van aios wordt ook geadresseerd.
Tijdens deze presentatie ervaart het publiek ook live op een interactieve ludieke wijze hoe hun eigen neurale netwerk patronen in data herkent en toepast op nieuwe situaties. Er wordt stilgestaan bij de effecten van technologische ondersteuning op het menselijk gedrag van artsen en hun medische besluitvorming en manier van werken. Daarnaast komen diverse voorbeelden van AI in de zorg voorbij en wordt besproken hoe je een AI-team en een AI strategie kunt ontwikkelen voor jouw zorgorganisatie. Hoe AI geletterdheid steeds crucialer wordt en welke rol diverse afdelingen en professionals binnen de zorg en binnen de structuur van o.a. ziekenhuizen daarbij spelen. Want veilig en verantwoord gebruik van AI staat bovenaan de wensenlijst van de AI voorlopers. Want technologie is interessant; maar hoe maken we het werk van en voor zorgprofessional duurzaam en écht beter?
Petra Kok
Reumatoloog, Reinier de Graaf Gasthuis
Samen op weg met AI in de spreekkamer van de reumatologie
Deze nascholing richt zich op de toepassing van AI binnen de reumatologie en hoe deze technologie de patiëntenzorg kwalitatief kan verbeteren. Door middel van praktijkvoorbeelden en multidisciplinaire samenwerking worden deelnemers meegenomen in de digitale transformatie van de zorg. De digitale transformatie in de zorg biedt kansen om de patiëntenzorg te verbeteren, werkplezier te verhogen en processen efficiënter te maken. Door samenwerking en technologische innovatie in de reumatologie kunnen we gezamenlijk vooruitgang boeken en de zorg toekomstbestendig maken.
Leerdoelen:
– Inzicht krijgen in de rol van AI binnen de spreekkamer en de impact op de dagelijkse patientenzorg.
– Samenwerking tussen zorgprofessionals en technologie-experts versterken voor duurzame zorg.
– Het concept van “Tech PULL vanuit het zorgproces” ontwikkelen en toepassen: technologie laten aansluiten op de werkvloerbehoeften.
– Perspectieven verbinden tussen artsen, ingenieurs en ontwerpers voor een effectieve digitale transitie.
– Het veranderproces binnen de medische praktijk inzichtelijk maken.
– Werkplezier vergroten door slimme technologische ondersteuning.
– Meer aandacht creëren voor de patiënt door ondersteuning van technologie in de spreekkamer.
Jesse Aarden & Aviv Hidrian
Senior Researchers/Lecturers, Hogeschool van Amsterdam
Voicebots als digitale zorgassistent in de reumatologie
Binnen het Smart Health and Vitality Lab van het Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence van de Hogeschool van Amsterdam werken we aan innovatieve oplossingen die de zorg kunnen ondersteunen. In deze presentatie laten we zien hoe een voicebot, getraind met richtlijnen en relevante literatuur uit de reumatologie, kan fungeren als digitale zorgassistent.
Dit prototype van een voicebot is ontwikkeld om reumatologen en andere zorgprofessionals te ondersteunen bij het snel en efficiënt raadplegen van medische kennis. Door gebruik te maken van een op maat gemaakt taalmodel, gebaseerd op wetenschappelijke bronnen, kan de voicebot vragen beantwoorden, richtlijnen raadplegen en relevante informatie toegankelijk maken. Daarnaast kan de voicebot mogelijk bijdragen aan beslisondersteuning en het verminderen van administratieve lasten binnen de zorg.
Tijdens de presentatie demonstreren we de mogelijkheden van de voicebot en bespreken we hoe deze technologie de zorg zou kunnen verbeteren, werkdruk kan verlagen en de patiëntenzorg kan optimaliseren. We kijken uit naar een inspirerende discussie over de toekomst van AI in de reumatologie en hoe deze technologie verder kan worden doorontwikkeld om de zorgpraktijk te ondersteunen!
Dit congres vindt plaats bij Sint Maartenskliniek Woerden:
Polanerbaan 2
3447 GN WOERDEN
De polikliniek in Woerden is gevestigd in het spreekuurcentrum van het Sint Antonius Ziekenhuis. Woerden is gemakkelijk bereikbaar met de trein. Vanaf het Centraal Station Woerden rijden bussen naar het ziekenhuis. Komt u met de auto, dan kunt u deze parkeren op het voorterrein van het St. Antonius Ziekenhuis. Bij binnenkomst volgt u de borden ‘Sint Maartenskliniek’.
Meer informatie over bereikbaarheid en parkeren vindt u hier.
Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning, oftewel sponsoring door farmaceutische- en of hulpmiddelen- leveranciers.
De deelnemende sponsoren hebben geen enkel invloed op het programma.
Dit event wordt gehouden aan de CGR– en/of de GMH– wet- en regelgeving en sponsoring wordt openbaar gemaakt in het TRZ-Transparantieregister Zorg.
Als zorgprofessional moet je onafhankelijk kunnen werken, hier: Hoeblijfikonafhankelijk.nl vindt u alle informatie ter voorkoming van belangenverstrengeling.
Van alle deelnemers van dit event, zoals; de opdrachtgever, de organisator, de sponsor, de dienstverlener en de zorgprofessional/ beroepsbeoefenaar wordt verwacht om transparant te zijn over de financiële relaties.
Interesse in sponsoring? Neem contact op met info@excelcs.nl.