LHOV Congres 2024

  • Waar:
    Safari Meeting Centre Burgers' Zoo
    Antoon van Hooffplein 1
    6816 SH
    Arnhem
    Nederland
  • Wanneer:
    11/10/2024 - 11/10/2024
    09:30 - 22:00
  • Accreditatie door:
    ABC cluster 1

Heeft u een vraag over dit event?

Neem contact met ons op!
Telefoon: 013-5440013 Email: info@excelcs.nl

Veelgestelde vragen

  • Het lukt me niet om mezelf in te schrijven.

    Heeft u het registratieformulier volledig ingevuld, maar verschijnt de donkerblauwe button onderaan met ‘inschrijven’ niet of klikt u op ‘inschrijven’ en krijgt u de volgende melding: ‘There was a problem with your submission. Please review the fields below’, dan vragen we u de volgende items in uw registratie na te kijken:

    Heeft u uw geslacht ingevuld?

    Heeft u uw e-mailadres twee keer ingevuld?

    Bent u akkoord gegaan met de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden?

    Mocht u vervolgens de volgende melding krijgen:

    Dit e-mailadres is al geregistreerd

    Dan betekent dat, dat u zich al eens eerder via onze website voor een (ander) congres heeft geregistreerd en toen reeds een ‘account’ op onze website heeft aangemaakt. Het systeem ‘kent’ u daarom al. Dit betekent echter NIET dat u voor dit congres ingeschreven staat. Wanneer u helemaal onderaan het formulier het vakje UIT vinkt bij de volgende vraag: Wil je direct ook een account aanmaken zodat het inschrijven vervolgens vele malen sneller gaat? Dan kunt u zich wel registreren.

    Heeft u bovenstaande acties goed uitgevoerd maar kunt u zich nog steeds niet inschrijven? Mail dan naar info@excelcs.nl.

  • Ik heb geen bevestiging ontvangen van mijn inschrijving.

    Het kan zijn dat de bevestiging in uw spam of ongewenste mail terecht is gekomen. De factuur ontvangt u in een aparte e-mail. Als dit niet het geval is, kunt u mailen naar info@excelcs.nl.

  • Ik heb geen factuur ontvangen.

    Het kan zijn dat de factuur in uw spam of ongewenste mail terecht is gekomen. Als dit niet het geval is, kunt u mailen naar info@excelcs.nl.

Over het congres

Na een succesvolle editie in oktober 2021, organiseert LHOV opnieuw het LHOV Congres.
Het congres vindt plaats op 11 oktober 2024. Deze dag viert LHOV ook het feit dat zij 25 jaar bestaan.
Dus het wordt een feestelijke, leerzame bijeenkomst.

Over LHOV

LHOV is de Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging. LHOV behartigt de belangen van de huisartsopleiders en is mede verantwoordelijk voor huisartsenopleiding.
De LHOV staat voor de stem van de huisartsopleiders. Vanuit trots op het opleiderschap en in verbinding met de praktijk staat de LHOV voor de ontwikkeling van de opleiders en vóór de kwaliteit van praktijkonderwijs ten behoeve van huisartsen van de toekomst. Want alleen door de verbinding met de praktijk krijgen we toekomstbestendige en veelzijdige huisartsen opgeleid.

Generalistische, persoonsgerichte en continue zorg

LHOV leidt op tot deskundige huisartsen, die in een veranderende omgeving staan voor de kernwaarden van het vak: generalistische, persoonsgerichte en continue zorg, in samenwerking met anderen. Dat doen zij samen met de huisartsopleidingen en de LOVAH. LHOV staat garant voor haar eigen kwaliteit.

Opleiding met eisen die ertoe doen

LHOV stimuleert en ondersteunt opleidingsinstituten en huisartsopleiders om de kwaliteit van het opleiden van huisartsen op een hoog niveau te houden. Want deskundige opleiders leveren goede huisartsen af, die voortreffelijke huisartsenzorg bieden. De LHOV staat daarom voor een opleiding met eisen die ertoe doen. Zij zetten zich in voor het ontwikkelen van kwaliteitsbewaking van opleiders, zonder stapeling van eisen.

Ondersteuning van leden bij het mee veranderen

Door maatschappelijke ontwikkelingen en innovaties is het huisartsenvak volop in beweging. De huisartsopleiding en de dagelijkse praktijk van het opleiden van huisartsen zijn dat dus ook. De LHOV ondersteunt haar leden bij het mee veranderen. Zij signaleert relevante ontwikkelingen en vertaalt deze naar het opleidersvak. Ze zet zich ervoor in dat opleiders en opleiding zo goed mogelijk zijn toegerust om aios op te leiden tot huisartsen die ook in de toekomst de beste zorg aan patiënten kunnen bieden.

Adequate opleidersvergoeding, minder regeldruk, meebesluiten over LOP

Namens haar leden staat zij voor een goed geregelde opleidersvergoeding en voor relevante regelgeving, met minder regeldruk. Ze zorgt voor hoogwaardig onderwijs bij de opleidingsinstituten door mee te denken en besluiten over het Landelijk Opleidings Plan (LOP). En daartoe werkt ze ook aan een sterke positie bij de instituten.

Voorts faciliteert de LHOV haar leden bij hun opleiderschap. Hierover voert de LHOV onderhandelingen met de SBOH.

Ontwikkelingen signaleren en duiden, samen met partners

LHOV signaleert nieuwe ontwikkelingen in de wereld van de opleiderspraktijk. Continue input vanuit de praktijk van haar leden is hiervoor een must. Samen met partnerorganisaties zorgt LHOV dat nieuwe ontwikkelingen in het onderwijsprogramma een plek krijgen.

Opleiders, werkend met aanstaande collega’s, signaleren al vroeg nieuwe ontwikkelingen. De LHOV vertaalt deze naar de leden. Bekend met wat er speelt in opleiderspraktijken, vraagt ze aandacht voor hetgeen opleiders nodig hebben om het opleiderschap optimaal invulling te kunnen geven. Zodat zij echt toekomen aan het opleiden van hun aios.

Om de opleiderbelangen zo adequaat mogelijk te kunnen behartigen, bouwt en onderhoudt de LHOV een communicatiestructuur met de opleiders die zijn verbonden aan de acht opleidingsinstituten. Dit gebeurt via HAweb en aanwezigheid bij vergaderingen en opleidersdagen. De LHOV zet zich ervoor in dat opleiders op een besluitvormende plek op de instituten zitten.

Stimuleren en versterken van regionale vertegenwoordiging

De LHOV stimuleert en ondersteunt de Regionale Opleider Verenigingen (ROV’s) of netwerken. De ROV’s vertegenwoordigen de belangen van de opleiders die aan het betreffende instituut zijn verbonden.

Huisartsen stimuleren opleider te worden

Ook stimuleert en enthousiasmeert de LHOV huisartsen (in opleiding) om opleider te worden. Zodat ook in de toekomst het opleiden van huisartsen in Nederland geborgd is.

Locatie

Het congres vindt plaats bij:

Safari Meeting Centre Burgers’ Zoo
Antoon van Hooffplein 1
Arnhem

Het Safari Meeting Centre bevindt zich midden in Burgers’ Zoo in Arnhem. Ons congrescentrum is goed bereikbaar met de auto, vanaf A12 en A50 is onze locatie binnen enkele minuten te bereiken. Klik hier om naar het Safari Meeting Centre te navigeren.

Programma

 

Inschrijven

Ernst van de Pasch
Dagvoorzitter

Ernst van der Pasch maakte vijftien jaar lang cabaretvoorstellingen en muziek, en presenteerde het TV-programma Het Klokhuis, voordat hij in 2010 besloot zijn oude studie weer op te pakken en alsnog dokter te worden. Hij rondde zijn co-schappen af, werkte enige tijd als arts in ziekenhuizen in Amsterdam en op Sint Maarten, en heeft daarna de opleiding tot huisarts afgerond. Momenteel werkt hij als waarnemend huisarts in Amsterdam. Daarnaast schrijft en speelt hij nog steeds met veel plezier.

Patrick van Veen

Gedragsbioloog Patrick van Veen (1970) is schrijver, trainer, keynote-spreker en onderzoeker.

Vanuit zijn veelvuldige achtergrond adviseert hij ondernemingen en probeert hij mensen iets te leren over ons oergedrag. In de media is hij te zien als bioloog en match expert in het RTL4 / Videoland programma Married at First Sight. Hij is regelmatig te zien en te horen op TV en radio als gedragsdeskundige.

Vanaf 2008 is hij betrokken bij het werk en instituut van de Engelse ethologe Dr. Jane Goodall. Van 2013 tot 2021 was hij bestuurslid en voorzitter van het Jane Goodall Institute Global dat zich internationaal inzet voor bescherming en welzijn van chimpansees en hun natuurlijke leefgebieden en nog steeds is hij als chimpansee- en gedragsexpert verbonden aan het instituut.

Basis voor zijn huidige werkzaamheden vormt onderzoek naar de overeenkomst tussen sociaal gedrag van apen en mensen.

Vanuit Apemanagement doet hij onderzoek naar onze biologische en sociale drijfveren rond thema’s als samenwerken, communicatie en sociale veiligheid.

Hij is schrijver van bestsellers als Help! Mijn baas is een aap | Dierbare collega’s | Kuddegedrag in crisistijd | Oerinstincten van de liefde | Verliefd op je klant

Boeken van Patrick van Veen zijn vertaald in het Engels, Duits en Russisch.

Het motto van Patrick is translating science to knowledge. Daarmee probeert hij biologische wetenschap toe te passen in maatschappelijke thema’s.

Joyce Sombroek:
“Samen kom je verder;  Samenwerken, communiceren en presteren: Hoe hou je opleiden leuk?”

Als Europees, wereld en Olympisch kampioen en tweevoudig beste hockeykeepster van de wereld, weet Joyce Sombroek als geen ander te vertellen over het belang van je mindset, samenwerken en presteren. Maar Joyce is bovenal een enthousiaste collega sinds ze de huisartsopleiding vorig jaar met veel plezier afrondde.

Ze trekt de parallel tussen de topsport en huisartsenzorg en neemt u aan de hand van anekdotes mee langs haar belangrijkste lessen. Daarbij geeft ze concrete tips over coaching, samenwerken, feedback geven en presteren onder druk en gaat ze in op haar ervaringen tijdens de huisartsopleiding.

Rinske van Goor
Het schrijven van blogs en columns

Waarom is dit relevant voor de opleiders?

Schrijven kan op een aantal manieren iets betekenen voor het opleiden:

  • Reflectie op eigen handelen als opleider – door te schrijven reflecteer je eigen rol. Schrijf je een situatie met een AIOS uit, dan ga je automatisch ook bespiegelen wat je rol als opleider was en wat andere optis waren geweest
  • Reflectie op de AIOS – door te schrijven over je AIOS ga je een beetje door de bril val de AIOS kijken. Wat zou maken dat de AIOS zo handelde?
  • Processen ontrafelen – door een casus uit te schrijven krijg je meer zicht op de verschillende actoren die betrokken waren bij het proces
  • Humor in de opleiding – schrijven, met name korte stukjes als columns, leent zich voor relativering en humor n brengt plezier
  • Praatje schrijven voor de afzwaaiende AIOS – veel opleiders vinden het moeilijk om een goed praatje te schrijven over een AIOS. Hoe schrijf je een leuk praatje? Goed en positief afronden van de opleiding is belangrijk!

Danka Stuijver
‘Het belang van de huisarts? Je gaat het pas zien als je het doorhebt

De huisarts verzuipt!’ Zo riepen we op het Malieveld enkele jaren geleden. Toch leek het verdomd weinig indruk te maken. Waarom? Omdat het voor velen simpelweg niet duidelijk is welke concrete gevolgen dit gaat hebben voor zowel zorg als samenleving. Precies dit zal ik vandaag willen illustreren. Door over de grens te kijken, naar verschillende buitenlanden, waar onze collega’s de voor ons geldende kerntaken en kernwaarden allang hebben losgelaten.

Sebastiaan van Beek
Huisarts, kleinkunstenaar

Voor dit lustrum maak ik graag een kleinkunstvoorstelling-op-maat.

Bij eerdere van dit soort optredens heb ik humor afgewisseld met het blootleggen van pijnpunten/frustraties, wat interactie met de zaal, en eindigend met iets waarmee het publiek met een positief gevoel weer naar buiten gaat, een mooi lied of iets dergelijks. Al met al moet deze dag natuurlijk vooral veel zin geven om door te gaan met dit mooie vak. Heel graag maak ik gebruik van een pianist, ik heb Vera Marijt als pianist bereid gevonden. (Ze werkt onder andere met Arjen Lubach en Brigitte Kaandorp)

Geneviève Koolhaas
De Dokter van de 21e eeuw

Als artsen van de 21e eeuw, en vanuit de sleutelfunctie die wij als poortwachters hebben in het zorgsysteem, hebben we een grote verantwoordelijkheid. Wij zijn dé vertrouwenspersoon van de individuele patiënt en kennen de sociale context. Maar kunnen we ook goed aansluiten bij patiënten met een andere (culturele) achtergrond, of collega’s? We bespreken hoe een inclusief opleidingsklimaat eruit kan zien én ook nog inspirerend is. Tot dan!

Nynke Scherpbier
“Samenwerken op de apenrots”

Samenwerken tussen verschillende professionals is belangrijk voor goede persoonsgerichte zorg. Bovendien kan goede samenwerking bijdragen aan werkplezier. Maar het kan ook lastig en frustrerend zijn. Tijdsdruk en hiërarchie spelen daarbij bijvoorbeeld een rol. Wat kan er mis gaan op de apenrots en hoe kan dit beter?  Hoe helpt u de aios op een effectieve manier te leren samenwerken?

Ineke de Noord
Verslavingsgeneeskunde: en wat doen we ermee in de opleiding?

Marinda Hammann
Next level dokter

Next Level Dokter is een maatschappelijk initiatief om artsenberoepen buiten het ziekenhuis, waaronder die van huisarts, stevig op de kaart te zetten bij geneeskundestudenten en basisartsen. Maar hoe kun je de aankomende artsengeneratie tegenwoordig het beste voor het huisartsenvak winnen? Hoe bereik je ze echt en wat is een sterke boodschap? In deze interactieve workshop gaan we hiermee aan de slag. We laten de aanpak van Next Level Dokter zien en zetten jou vervolgens met handige tips en aanwijzingen aan het werk met het scherp stellen van je eigen boodschap. Joas Duister en Marinda Hammann van SBOH en van het programma-en campagneteam Next Level Dokter nemen je hierin mee.

Joas Duister
Next level dokter

Next Level Dokter is een maatschappelijk initiatief om artsenberoepen buiten het ziekenhuis, waaronder die van huisarts, stevig op de kaart te zetten bij geneeskundestudenten en basisartsen. Maar hoe kun je de aankomende artsengeneratie tegenwoordig het beste voor het huisartsenvak winnen? Hoe bereik je ze echt en wat is een sterke boodschap? In deze interactieve workshop gaan we hiermee aan de slag. We laten de aanpak van Next Level Dokter zien en zetten jou vervolgens met handige tips en aanwijzingen aan het werk met het scherp stellen van je eigen boodschap. Joas Duister en Marinda Hammann van SBOH en van het programma-en campagneteam Next Level Dokter nemen je hierin mee.

Bart Thoonen
Het hoe en waarom van om-en-om

Bijna alle huisartsopleiders en aios vinden het om-en-om spreekuur leuk en leerzaam om te doen. Vaak moeten ze er even aan wennen dat er op hun vingers wordt gekeken maar als ze het vaker doen wordt dat makkelijker en vaak dus zelfs leuk. Aios en opleiders zeggen dat ze door het wekelijkse om-en-om spreekuur wennen aan het geobserveerd worden en dat ze wennen aan elkaar in deze situatie. Het kijken naar elkaar en het geven van feedback aan elkaar maakt het veilig. En aios waarderen het enorm als hun opleider ook wil leren van feedback. Het om-en-om spreekuur is goed voor het opsporen van blinde vlekken, de aios krijgt meer feedback, de opleider krijgt meer zicht op de aios (wat enorm helpt bij voortgangsgesprekken), en zowel aios als opleiders zeggen dat het goed is voor de opleidingsrelatie. Voor velen is het om-en-om spreekuur een hoogtepunt in de werkweek. Dit alles weten we uit de praktijk maar ook uit recent onderzoek in de Nederlandse huisartsopleiding (1). Je kan gerust zeggen dat het om-en-om spreekuur bij uitstek iets is waar je als aios en als opleider energie van krijgt en waar je lol uit put.

Chris Rietmeijer
Het hoe en waarom van om-en-om

Bijna alle huisartsopleiders en aios vinden het om-en-om spreekuur leuk en leerzaam om te doen. Vaak moeten ze er even aan wennen dat er op hun vingers wordt gekeken maar als ze het vaker doen wordt dat makkelijker en vaak dus zelfs leuk. Aios en opleiders zeggen dat ze door het wekelijkse om-en-om spreekuur wennen aan het geobserveerd worden en dat ze wennen aan elkaar in deze situatie. Het kijken naar elkaar en het geven van feedback aan elkaar maakt het veilig. En aios waarderen het enorm als hun opleider ook wil leren van feedback. Het om-en-om spreekuur is goed voor het opsporen van blinde vlekken, de aios krijgt meer feedback, de opleider krijgt meer zicht op de aios (wat enorm helpt bij voortgangsgesprekken), en zowel aios als opleiders zeggen dat het goed is voor de opleidingsrelatie. Voor velen is het om-en-om spreekuur een hoogtepunt in de werkweek. Dit alles weten we uit de praktijk maar ook uit recent onderzoek in de Nederlandse huisartsopleiding (1). Je kan gerust zeggen dat het om-en-om spreekuur bij uitstek iets is waar je als aios en als opleider energie van krijgt en waar je lol uit put.

Matthijs Limpens
AIOS: werknemer en in opleiding

Goed werkgeverschap staat soms op gespannen voet met goed opleiderschap. De aios heeft, op grond van de arbeidsovereenkomst met SBOH en de CAO SBOH die op de aios van toepassing is, recht op diverse regelingen.

De aios heeft recht op een goede, volwaardige opleiding die voorbereidt op de uitdagingen van het huisartsenvak. De aios moet opleidbaar en beoordeelbaar zijn.

Wanneer er door een combinatie van factoren, zoals parttime werken, opname van verlof- of compensatie-uren, door ziekte- en re-integratie of andere onderbrekingen, te veel fragmentatie optreedt, kan de opleidbaarheid in het gedrang komen.

Opleidbaarheid omvat niet alleen het aantal uren werkzaam zijn, maar heeft ook te maken met de diversiteit en complexiteit van taken, waarbij zichtbaarheid en continuïteit een belangrijke rol spelen.

In dit spanningsveld spelen diverse factoren een rol. Naast botsende regelgeving (CAO SBOH, Kaderbesluit CGS) zijn verwachtingen van aios en opleiders niet altijd in balans. Opeenvolgende generaties kijken verschillend naar belangenafwegingen.

Tijdens deze workshop staan we stil bij ervaringen en kijken we naar mogelijke oplossingen.

Hendrik de Kok
Verpleegkundige

Tijdens deze workshop wordt u, door de VR-werkgroep van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg, meegenomen in twee ‘Good Practices’ op het gebied van Virtual Reality (VR).

In het ETZ wordt VR al enige tijd bij patiënten ingezet als complementaire zorg. Daarnaast zijn zorgprofessionals begin dit jaar gestart met het gebruik van VR. Zij ontwikkelen als inhoudsdeskundigen zelf interactieve 360-graden VR-scenario’s: door- en voor zorgprofessionals. Er wordt stil gestaan bij deze implementatie en daarnaast krijgt u de mogelijkheid om de hoofdrol te spelen in een acute situatie in VR

Suzanne Verheijden
Workshop “Hoe word ik een diva?”

Suzanne Verheijden is Strategisch Innovatie-adviseur, spreker en
verandermanager. Ze beweegt zich altijd op het snijvlak van educatie,innovatie en zorg en is gespecialiseerd in zorgtechnologie en digitale vaardigheden. Ze is landelijk verantwoordelijk voor de inhoud van het programma Digivaardig in de zorg.

Als eigenaar van Buro StrakZ houdt ze zich bezig met de toekomst van zorg en wat dat vraagt van professionals in alle lagen van de organisatie. Ze ontwikkelde diverse trainingen, programma’s en producten om organisaties en medewerkers met humor te helpen bij hun ontwikkeling en hen te inspireren.

Workshop ‘Hoe word ik een diva?’
De digitale ontwikkelingen gaan sneller dan we bij kunnen houden. Digitale
vaardigheden kunnen je leven verrijken en vergemakkelijken. Je krijgt in deze workshop leuke en praktische digitips die het leven leuker en efficiënter maken. Apps, instellingen, sneltoetsen, weetjes voor werk en privé: je gaat als een diva (digivaardige professional) de deur uit! En je krijgt tips over het belang van digitale vaardigheden en hoe je bij kunt blijven na deze sessie.
Interactief, direct toepasbare kennis en met humor gebracht.

Ook interessant?