Heeft u het registratieformulier volledig ingevuld, maar verschijnt de donkerblauwe button onderaan met ‘inschrijven’ niet of klikt u op ‘inschrijven’ en krijgt u de volgende melding: ‘There was a problem with your submission. Please review the fields below’, dan vragen we u de volgende items in uw registratie na te kijken:
Heeft u uw geslacht ingevuld?
Heeft u uw e-mailadres twee keer ingevuld?
Bent u akkoord gegaan met de annulerings- en wijzigingsvoorwaarden?
Mocht u vervolgens de volgende melding krijgen:
Dit e-mailadres is al geregistreerd
Dan betekent dat, dat u zich al eens eerder via onze website voor een (ander) congres heeft geregistreerd en toen reeds een ‘account’ op onze website heeft aangemaakt. Het systeem ‘kent’ u daarom al. Dit betekent echter NIET dat u voor dit congres ingeschreven staat. Wanneer u helemaal onderaan het formulier het vakje UIT vinkt bij de volgende vraag: Wil je direct ook een account aanmaken zodat het inschrijven vervolgens vele malen sneller gaat? Dan kunt u zich wel registreren.
Heeft u bovenstaande acties goed uitgevoerd maar kunt u zich nog steeds niet inschrijven? Mail dan naar info@excelcs.nl.
Het kan zijn dat de bevestiging in uw spam of ongewenste mail terecht is gekomen. De factuur ontvangt u in een aparte e-mail. Als dit niet het geval is, kunt u mailen naar info@excelcs.nl.
Het kan zijn dat de factuur in uw spam of ongewenste mail terecht is gekomen. Als dit niet het geval is, kunt u mailen naar info@excelcs.nl.
Diabetes (ook bekend onder de vroegere naam suikerziekte) is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus. Diabetes type 1 en 2 zijn het bekendst. Iedereen kan diabetes krijgen.
V&VN organiseert meerdere malen per jaar voor zowel leden als niet-leden scholingen. Na het daverende succes van de eerdere edities van het Nationale V&VN Diabeteszorg congres van maart 2023 en april 2024, komt V&VN Diabeteszorg in 2025 opnieuw samen voor het Nationaal V&VN Diabeteszorg Congres 2025! Reserveer daarom donderdag 10 april 2025 vast in de agenda!
Over V&VN
V&VN is met 105.000 leden de grootste beroepsvereniging van Nederland. V&VN is er voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.
Over V&VN Diabeteszorg
V&VN Diabeteszorg is het expertisecentrum van en voor verpleegkundigen gespecialiseerd in de zorg voor mensen met diabetes mellitus.
De diabeteszorgverlener onderscheidt zich doordat zij haar handelen baseert op het ‘Beroepsdeelprofiel diabetesverpleegkundige’ en daardoor kwalitatief hoogwaardige diabeteszorg verleent. Diabeteszorg is complexe zorg, waaronder het ondersteunen van zelfmanagement van mensen met diabetes met preventie als centrale opdracht. Onze primaire taak is het delen van opgedane kennis en ontwikkelde expertise voor kwalitatief hoogwaardige zorg. Door lid te zijn van V&VN Diabeteszorg zorg je dat de afdeling sterk en groot blijft en daarmee een belangrijk aanspreekpunt is voor overheid en stakeholders in de zorg rond diabetes mellitus.
Lid worden? Kijk hier: https://www.venvn.nl/lidmaatschap-v-vn/
Programma
Bonnie Slegtenhorst
Verpleegkundig specialist cardiologie bij Marente
Met name de ouderen (cardiale) patiënt met meerdere comorbiditeiten maken mijn werk afwisselend en uitdagend. Tijdens mijn presentatie zal ik alles uitleggen over hartfalen, boezemfibrilleren, de onderling relatie en natuurlijk de relatie met diabetes mellitus.
Nora de la Parra
Klinisch Psycholoog/Psychotherapeut, Rode Kruis Ziekenhuis
Leven met diabetes: de strijd tussen normaal willen zijn en verstandig moeten doen
Diabetes wordt vaak gezien als een van de “psychisch zwaarste” chronische aandoeningen en gaat veel verder dan het monitoren van bloedsuikers en het nemen van medicatie. Voor veel mensen met diabetes kan het dagelijks reguleren van hun ziekte een voortdurende strijd zijn tussen verstand, verlangen en gevoel. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hun lichamelijke gezondheid, maar kan ook relaties, werk en zelfs hun zelfbeeld beïnvloeden. Tijdens deze presentatie gaan we in op de psychologische aspecten van diabetes en hoe je als zorgverlener kunt helpen om deze soms onzichtbare thema’s te herkennen en ondersteunen. Wat gebeurt er met je zelfbeeld als je jevoortdurend voelt falen in het zelfmanagement van zijn ziekte? Hoe ga je om met gevoelens van schaamte, angst en zelfs depressie?
In deze sessie ontdek je niet alleen de impact van diabetes op het mentale welzijn, maar krijg je ook concrete handvatten om patiënten te ondersteunen in het steeds opnieuw vinden van de motivatie.
Gijs van Acker
Gastrointestinale, Metabole en Oncologische Chirurgie, Haaglanden MC
Obesitas is een wereldwijd groeiend gezondheidsprobleem dat significant bijdraagt aan de ontwikkeling en progressie van diabetes. Deze presentatie belicht de achtergrond en de ernst van obesitas in algemene zin en in relatie tot diabetes. Daarnaast worden de behandelopties, zoals bariatrische chirurgie en medicatie, toegelicht. Deze ingrepen bieden niet alleen gewichtsverlies maar verbeteren ook de kwaliteit van leven en de co-morbiditeiten waaronder diabetes.
Judith Sanders
(Diabetes)Podotherapeut bij Hallux en diabetes voetenteam Erasmus Rotterdam
Er is onlangs een nieuwe zorgmodule ter preventie van Voetulcera gepresenteerd. Hierin staat vermeldt dat er meerdere aandoeningen mogelijk onder preventieve voetzorg vallen. Deze preventieve voetzorg is zorg waarbij je samen met de patiënt kijken naar welke interventies kunnen worden toegepast om het risico op ulcera te verlagen. In deze presentatie zal Judith Sanders, podotherapeut de volgende vragen beantwoorden:
Bas van de Goor
Directeur – Bas van de Goor Foundation
Actief leven met diabetes: kom in beweging!
De Bas van de Goor Foundation brengt mensen met diabetes in beweging naar een betere kwaliteit van leven. Ongeacht het type diabetes en je instapniveau – sporten en bewegen is belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. Als je insuline gebruikt is er geen standaard plan beschikbaar voor je sportmoment, dus hoe pak je dit nou aan? Welke vragen stel je als zorgverlener aan iemand met diabetes en aan welke knoppen kan je draaien? Bij type 2 is vaak de eerste stap het moeilijkst en hoe zorg je ervoor dat mensen in beweging blijven? We vertellen je er graag meer over.
Bas van de Goor is een oud Olympisch volleyballer die in 1996 goud won met het Nederlands team. Een aantal jaar later werd hij gediagnosticeerd met diabetes type 1. Sindsdien is het zijn missie om mensen met diabetes in beweging te krijgen naar een betere kwaliteit van leven.
Robin Koops
Eigenaar Inreda Diabetic
Robin Koops, de innovatieve kracht achter Inreda Diabetic, deelt zijn persoonlijke reis van het ontwikkelen van de eerste bi-hormonale kunstmatige alvleesklier. In zijn workshop neemt hij ons mee door de uitdagingen en successen bij het creëren van een apparaat dat zowel insuline als glucagon toedient, wat de levenskwaliteit van mensen met diabetes aanzienlijk verbetert. Daarnaast bespreekt hij de nieuwste ontwikkelingen en toekomstperspectieven van deze baanbrekende technologie.
Goos Laverman
Internist-ZGT/Hoogleraar-Universiteit Twente
AI en diabetes mellitus: Wat kunnen we er mee Deze presentatie verkent de potentiële impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de behandeling van diabetes mellitus, met een focus op de rol van diabetesverpleegkundigen. AI belooft een transformatie teweeg te brengen in de spreekkamer door gegevensgestuurde inzichten te bieden die zorgprofessionals ondersteunen bij het stellen van diagnoses en het personaliseren van behandelplannen. In de context van hybride closed-loop systemen kan AI zorgen voor een alsmaar betere regulatie van glucoseniveaus door continue monitoring en geautomatiseerde insulineafgifte. Daarnaast kan AI behandelkeuzes verfijnen door patronen in patiëntgegevens te analyseren en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen, wat resulteert in effectievere en efficiëntere zorg. Verder biedt AI kansen voor het verbeteren van patiënteducatie en zelfmanagement door middel van slimme apps en virtuele assistenten die patiënten ondersteunen bij hun dagelijkse diabetesbeheer. Deze presentatie benadrukt ook de ethische en praktische overwegingen die gepaard gaan met de implementatie van AI in de gezondheidszorg. Door deze aspecten te bespreken, krijgen diabetesverpleegkundigen inzicht in hoe we in de nabije toekomst AI kunnen integreren in de dagelijkse praktijk.
Mieke Hulshof
Dermatoloog
Het is van belang huidziekten op de voeten van patiënten met diabetes mellitus goed te kunnen herkennen èn om te kunnen onderscheiden wanneer het nodig is door te verwijzen naar bijvoorbeeld de huisarts.Daarom zullen vele huidziekten de revue passeren, met veel fotodocumentatie. Er zijn natuurlijk de aan diabetes mellitusgerelateerde huidziekten zoals granuloma annulare. Maar ook vele andere huidziekten, waaronder onder andere infectieziekten en ulcera, kunnen op de voeten bij deze patiënten voor komen.
Siebe Spijker
Nefroloog, LUMC
Nierschade is een veel voorkomende complicatie bij patiënten met diabetes. Bij eindstadium nierfalen is niertransplantatie is de beste behandeloptie. Echter, op lange termijn zal ook het niertransplantaat diabetische schade oplopen. Gecombineerde nierpancreastransplantatie betekent een curatieve optie voor deze categorie patienten en daarmee betere overleving van de nier. We bespreken de indicaties, technische uitvoerbaarheid en uitkomsten van gecombineerde nierpancreastransplantatie. We sluiten af met een blik op de toekomst waar celtherapie een rol zal spelen.
Denise van Diermen
Associate professor Oral Medicine and Medical-Dental Interaction
Diabetes kan van invloed zijn op het gehele lichaam, dus ook op de mondgezondheid. In deze lezing wordt stilgestaan bij de effecten van diabetes op de mond, maar ook op het effect van mondziekten op de diabetes. Waar kan een diabetespatiënt mee te maken krijgen, hoe herken je het als hulpverlener, en wat kun je doen om diabetespatiënten hier mee te helpen?
Maurice Bizino
Internist-endocrinoloog
Obesitas komt vaak voor in de algemene populatie, maar nog vaker bij patiënten met diabetes. Het verband tussen diabetes type 2 en obesitas is goed bekend, maar ook patiënten met type 1 diabetes hebben (door hun diabetes) vaker obesitas normaal. Naast de directe impact van obesitas op de bloedsuikerregulatie, heeft obesitas ook andere negatieve effecten op het welzijn en de gezondheid. Tijdens het diabetes consult is het dus belangrijk om obesitas, net als b.v. bloeddruk en cholesterol, apart te (h)erkennen als moduleerbare risicofactor. Maar hoe open je het gesprek over dit gevoelige onderwerp? In deze workshop ga ik in op de epidemiologie, ontstaanswijze, risico’s en vooral ook de behandeling van obesitas. Hierbij sta ik uitgebreid stil bij leefstijlinterventies, gewichtsverlagende medicatie en bariatrischechirurgie. Daarbij zal veel ruimte zijn voor praktische zaken rondom de begeleiding van de persoon met diabetes: wanneer verander je welke medicatie? Hoe pas je de insulinedoseringaan? Waar moet verder op gelet worden? Er zal veel casuïstiek zal worden gebruikt ter illustratie; daarnaast wordt u uitgedaagd om uw mening te geven, vragen te stellen en te discussiëren.
Marlies van Kuijk
Jurist Gezondheidsrecht bij Haaglanden Medisch Centrum
Een conflict in de spreekkamer; ben je vogelvrij of veerkrachtig?
Een boze of ontevreden patiënt: iedere verpleegkundige heeft er wel eens mee te maken. Het roept naast gevoelens vaak ook veel vragen op. Wat kan ik als zorgverlener doen om tot een oplossing te komen? Mag ik een grens trekken? En wat als mijn patiënt een klacht of claim indient of zelfs naar de tuchtrechter gaat? In deze sessie gaan we in op het voorkomen en de-escaleren van conflicten in de spreekkamer en op de verschillende klachtprocedures in de gezondheidszorg.
Cas de Heus
Initiatiefnemer van Diabetes+
Cas de Heus, ervaringsdeskundige met type 1 diabetes sinds zijn 32e en een echte marketeer in hart en nieren, neemt je mee in zijn visie op verbinding en innovatie. In deze workshop ontdek je hoe je mensen en organisaties met dezelfde passie kunt samenbrengen en kansen kunt vertalen naar concrete oplossingen in de diabeteszorg. Verwacht een interactieve sessie vol inspiratie, nieuwe perspectieven en praktische inzichten waarmee je direct aan de slag kunt!
Het congres vindt plaats bij NBC Congrescentrum.
NBC Congrescentrum
Blokhoeve 1, Nieuwegein
Meer informatie over bereikbaarheid en parkeren vindt u hier: https://nbccongrescentrum.nl/bezoekersinformatie/
Dit event wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning, oftewel sponsoring door farmaceutische- en of hulpmiddelen- leveranciers.
De deelnemende sponsoren hebben geen enkel invloed op het programma.
Dit event wordt gehouden aan de CGR– en/of de GMH– wet- en regelgeving en sponsoring wordt openbaar gemaakt in het TRZ-Transparantieregister Zorg.
Als zorgprofessional moet je onafhankelijk kunnen werken, hier: Hoeblijfikonafhankelijk.nl vindt u alle informatie ter voorkoming van belangenverstrengeling.
Van alle deelnemers van dit event, zoals; de opdrachtgever, de organisator, de sponsor, de dienstverlener en de zorgprofessional/ beroepsbeoefenaar wordt verwacht om transparant te zijn over de financiële relaties.
Interesse in sponsoring? Neem contact op met info@excelcs.nl.